Emil Elo

Nuorena syntyneet voittamaan

  • Sami Lepistö ja Lauri Korpikoski yksityiskoneella matkalla Las Vegasiin. Perinteistä parikymppisten hauskuuttelua?
    Sami Lepistö ja Lauri Korpikoski yksityiskoneella matkalla Las Vegasiin. Perinteistä parikymppisten hauskuuttelua?

"Hyvän urheilukirjoittajan on oltava nuori", sanoi kirjailija Antti Karumo minulle kesällä 2010 porilaisen rantaravintolan peräpöydässä. En tiedä miten minut oli kyseiselle paikkakunnalle saatu huijattua, mutta ilmeisen tärkeistä asioista tuon ukotuksen aikana puhuttiin.  

Urheilussahan on kyse aina voittamisesta. Kuka ymmärtää paremmin voittamisen ytimen kuin nuori, joka ei (toivottavasti) ole vielä elämässään joutunut hirveästi käsittelemään tappioita ja kakkossijoja. Koko elämän baana on vielä auki ja vallitsevaa olotilaa voidaan ilmaista sanoilla "toiveikas, hyvä ja innostunut".

Kuvitelkaa siihen nuoruutenne päälle vielä toteutuneet unelmat. 

Palataan luontevasti hetkeksi vuoteen 1912, kun "Suomi juostiin maailmankartalle". Edelleen iltaisin pururadalla juoksemme askelhaikuja, joiden ensimmäiset rytmit pisti alulle aikoinaan Tukholmassa vasta 22-vuotias Hannes Kolehmainen. Tuntuu käsittämättömältä, tiedän, mutta eivät ne urheilijat siitä ole vieläkään nuorentuneet. 

Tuntuuhan se vähän perverssiltä ajatella, että keski-ikäiset ihmiset heräilevät öisin katsomaan rakeisia stream-lähetyksiä, joissa parikymppiset pojat luistelevat hikipäissään kumin perässä.

Tai kun viisikymppinen perheenisä huutaa futiskatsomossa oman poikansa ikäiselle pelaajalle tämän olevan munaton homosexuel, jonka ainoa mahdollinen tuleva kontribuutio tälle maailmalle olisi kävellä järveen ja kuolla. Vain koska pitkäveto ei osunut. 

Jossain vaiheessahan elämä on kuitenkin niiden kakkossijojen käsittelemistä, mutta urheilusta löydätte (toim. huom. 25-vuotias puhuu nyt) sen nuoruuden kaipuun. Viisikymppisen perheenisän on mahdotonta olla kateellinen NHL-miljönäärille, koska näkee omin silmin, ettei pysty samaan mihin kyseinen pelaaja pystyy. 

Niin, NHL. Miettikääpä: 20-vuotiaana itse rahansa tehnyt miljonääri, joka saa tehdä työkseen juuri sitä mitä haluaa. Ympärillä liikkuu jatkuvasti röhkijöitä, jotka haluavat palasen "hyvää elämää". Kaikkia naisia ei jaksa edes kantaa kotiin saakka ja koko kylä on niin pirun ylpeä siitä sankaristaan. Nuoren ihmisen "baana auki"-asenne yhdistettynä rahaan saattaa olla vaarallinen yhdistelmä, mutta se tulee ymmärtää. 

Puhuin puolitoistavuotta sitten Paul Bissonnetten, 27, kanssa. Äijä ei aina edes mahdu NHL-joukkue Phoenix Coyotesin pelaavaan kokoonpanoon, mutta hänen puheessaan toistui jatkuvasti lause "I'm living the dream right now". 

Sitähän kaikki tavoittelevat. Unelmia on eri pakkauksissa, jokaiselle ikioma. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että niitä on jokaiselle juuri niin monta kuin jaksaa itse keksiä. Se unelma saattaa muuttua radikaalisti matkan varrella - ja varmasti muuttuukin. 

Harva päälle kaksikymppinen kuitenkaan saa ajatella, että elää juuri sitä hetkeä, josta aina unelmoi. Se on hirvittävän suuri lahja, jonka yleensä vain urheilija tai muusikko saa nuorena kokea. 

Täytyy kuitenkin ymmärtää, että vaikutusvalta saattaa olla vanhan ihmisen, mutta aivot eivät ulos katso. Siellä pyörivät todellakin vasta elämänsä alussa olevat ihmiset - ne 22-vuotiaat kolehmaiset. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Anis Harran